OLIWERVIK

Travel Blog

Westport

Kia ora!

Sitter för tillfället längst fram bredvid förarsätet i en trasig buss som inte vill starta. Bussen står placerad utanför Tripinn Hostel, Westport som ligger nordväst om södra ön. Framför mig följs en enorm bergskedja likt ett panorama foto. Klockan är 7 på morgonen och solen står precis i vinkel med toppen av berget vilket illuminerar dom få molnen som finner sig på himmelen i en obeskrivligt röd färg. Obeskrivligt, det är precis det jag skulle kalla denna resa hittills.

Som nämnt ovantill så befinner jag mig denna gång på södra ön. En väldigt annorlunda natur jämfört med vad norra ön hade att erbjuda. Man skulle kunna jämföra Nya Zeelands två öar med Danmark och Norge. Vilken riktning man än vänder sig så fylls bakgrunden med bergskedjor höga nog för att inte ha några förutsättningar för växtlighet. Som jag tidigare nämnt så tog jag mig över till södra ön med hjälp av en större färga från Wellington. Den 5 timmar långa färgeturen sägs tydligen vara en av Europas största upplevelse! (Skämt och sido för dem som fattar) så sägs det vara den färgetur som erbjuder en av dem vackraste utsikterna i världen. En mycket jämn natur förvandlas till enorma bergskedjor med en helt annan växtlighet från vad norra ön har.

Abel Tasman, fösta stoppet på södra ön. Abel Tasman sägs vara den man som först upptäckte nordvästra kusten av södra ön. En mindre fight utbröt mellan hans män och urbefolkningen Maori. Tre av Abel Tasman's män blev dödade och han var tvungen att fly. En mycket intressant händelse för dem som gillar historia, men vad som är ännu mer intressant är vilka grymma aktiviteter som erbjöds. En tidig morgon med väldigt bra väder följd av kajaking längst kustlinjen är hittills en av mina bästa upplevelser hittills. Säl kolonier, öar likt ett paradis med stränder som kan jämföras med Thailand, om inte bättre! En gradient färg av turkos från söder havets havsvatten skummar upp på den starkt gula strand vi stannat upp på. Det är precis i mitten av parningssäsongen för sälarna och ett mycket starkt ylande kan höras från en av sälungarna, följt av ett mycket starkare ylande från mig. Annat än kajaking så stannade vi till i Marlborough's vindistrikt för lite vinprovning av det lokalt tillverkade vinet, provsmakade fudge, surfade i Westport och stannade till för fotografering av naturparkerna i området.

Bussen har nu reparerats och alla passagerare på Straybussen är nu ombord och är lika exalterad som jag för vad som väntas komma. Nästa stop är Franz Josef! Om vädret är på min sida så blir morgondagens aktivitet en helikopter tur upp till Franz Josef glaciär för en heldag av vandring på bergstopparna. Mycket spännande!

Oliwer SvenssonComment