OLIWERVIK

Travel Blog

Slutet av Norra Ön

Hej alla läsare!

Nu har det gått ett tag sen jag senast skrivit något, anledningen till att det inte blivit några inlägg är för att det inte funnits tillgång till nått WIFI under min tur.

Massor med dagar har gått och jag har haft fullt upp sedan dag 1! Direkt efter att jag lämnade Auckland så bar jag mig iväg till Raglan för surfing. Raglan sägs vara Nya Zeelands bästa ställe att surfa på, vilket jag helt klart kunde hålla med om! En av den längsta stranden jag någonsin sätt, underbar utsikt med bergstoppar i bakgrunden och meterhöga vågor. Som jag nämnde tidigare i ett inlägg så åker jag ifrån Auckland med en buss som kallas för Stray. Under min tur på norra ön så har jag träffat massor med nya resekamrater. Mellan varje stopp vi gör med bussen så hoppar folk av, medans nytt folk hoppar på. På så sätt så lär man känna folk väldigt lätt! Eftersom vi även gör aktiviteter under vår tur så kommer man väldigt lätt nära folk, till skillnad från ifall man reser helt på egen hand.

Vandrarhemmet vi bodde på i Raglan låg just intill den massiva stranden med en havsutsikt över tasmaniska havet. Boendet låg dock en bit in i skogen, men eftersom det låg så pass högt över havsnivån så kunde man se havet över trätopparna när man stod på verendan.

Efter att vi lämnat Reglan så bar det sig iväg mot Mourea som ligger en bit in mot mitten av norra ön. Under detta "kulturella" korta stopp så övernattade vi hos en Maori familj som sjöng, dansade och berättade lite om sin kultur. Jag kan tycka att många attraktioner som hålls av denna typ kan vara lite "turistigt" och av dålig kavlité men denna gång så var det faktiskt en rolig upplevelse som skiljde sig från allt annat jag gjort! Dagen efter så bar det sig iväg mot ett annat "kulturellt" stopp där vi övernattade hos en annan Maori famlilj, fast denna gång på ett riktigt vandrarhem där dom tar en del av inkomsten för att återställa Maori kulturen och ger mat som blir över och ger den till dom lokala skolorna. Jag kan säga att detta ställe är hittils det bästa vandrarhem jag stannat på. Maten vi fick på kvällen var speciellt tillagad under marken på ett sätt som Maori's gjorde förr i tiden när det inte fanns ugnar. Kyckling, fläsk, lamm och annat gott stod på menyn tillsammans med två glas rött från Nya Zeeland! Tillsammans med den goda maten och en trevlig kväll samlad med alla resekamrater så fick vi njuta av den helt fantastiska kvällsutsikten över Nya Zeelands skogar.

Nästa stopp blev en extrem lång resa på en väldigt smal väg som tog oss ut till en farm mitt ute i vischan. Vandrarhemmet, så kallat Blue duck station är en farm som jobbar för att bevara två av Nya Zeelands mest speciella fågelarter, Blue Duck och Kiwi fågeln. Två dagar i 28 graders stekande sol spänderades med att bada i den flod som rinner genom blue duck station och festligheter på kvällen med Ale brygt från ett lokalt bryggeri i Auckland.

Inga större aktiviteter har gjorts än, men enligt fler av mina resekamrater jag träffat under min tur på norra ön så sägs dom allra mest spännande utflykterna och utsikterna finnas på södra ön. Helikopter över Franz Josef glaciär och båttur kring Nya Zeelands djupaste dalar och största bergskedja Milford Sound står på listan.

Mitt nuvarande stopp är National Park som ligger långt ner på norra ön. En av flera ställen där Lord of the Rings utspelar sig. Helt grym utsikt över en väldigt varierande natur med vattenfall, dalar och bergskedjor. Imorgon bär det iväg mot Wellington, sista stoppet innan en väldigt lång båttur över till södra ön.

Raglan Beach.

Mt Eden, Auckland.

Auckland City.

Raglan Beach House.

Mourea Lake.

Mourea.

National Park.

Oliwer SvenssonComment