OLIWERVIK

Travel Blog

Laos och Vietnam

Nu har vi åter igen återvänt där vi hör hemma, beachen! Södra Vietnam levererar mer än förväntat och vi är glada att åter igen komma tillbaka till värmen. När jag säger värmen så menar jag att vi fått stått ut med riktig kyla i Hanoi. Precis efter att vi lämnat Luang Prabang i Laos, så begav vi oss vidare till Vietnam med en så kallad "Sleeper bus". En 27 timmar lång bussresa ända från Luang Prabang och vidare igenom gränsen till Vietnam tog oss tillslut till det stället vi mest sett fram emot hittills, Hanoi. Men innan jag berättar vad vi fått sett och uppleva här i Vietnam, så vill jag berätta lite om vad vi gjorde innan vi kom hit.

Från Chiang Rai där jag senast avslutade mitt inlägg så tog vi oss över till Laos med hjälp av en "slowboat". Istället för att åka buss så väljer man istället att åka en båt som känns betydligt rymligare och som tillåter en att ha lite friare utrymme för konversationer och toa pauser. Efter mycket om och men med byråkratiska passkontroller och sträng gränsbevakning så fortsatte resan med två dagar av guppande på Mekong floden. Efter en mycket vacker och lugn resa så avslutades äntligen vår resa i Luang Prabang! Laos beskriver sig som ett fattigare land än sina grannar och har mycket svårare med import pågrund av att landet inte ligger beläget längst något hav. Även fast staden kändes sliten så lyckades ändå restaurangerna och allt som fanns att göra omkring, gottgöra det på något sätt. Alla indie café och allt annat smått som gjorde det mysigt, lyckades ändå charma lite med vad som erbjöds så istället för att märka av ett ändå mycket fattigt land, så njöt man av det man fick uppleva istället.

Något jag verkligen sett fram emot och som jag fick testa, vara att få se och lära mig hur processen att göra kaffe går till. Efter ett besök på en närliggande farm, så fick vi lära oss hur alla processer fungerar och sen även smaka på deras olika bönor och lära oss hur man känner igen olika typer av aromer. En väldigt händelserik dag som jag minnesvärt kommer komma ihåg varje gång jag dricker en kopp kaffe! En vecka gick undan betydligt fortare än vad som kändes, och med ingen tid att förlora så satte vår resa på bussen till Hanoi, där jag avslutade min mening tidigare!

Hanoi välkomnade oss med öppna armar, och vi tackade tillbaka med stora leenden! Äntligen tillbaka till civilisationen. En mycket mer modern stad en tidigare vistelser, med allt som har att erbjudas. Maten går knappt att beskriva, utvalet av restauranger gör det inte lättare! Med spännande tilldragelse och den tidsuppfattningen vi haft hittills så hade vi ingen tid att förlora. Alla gator och hörn bjöd på nått nytt spännande varje gång, och hur långt man än tyckts ha gått såg det ut att finnas lika mycket till. Fräscha restauranger, väldigt trevligt folk och ett land som tycks ha stått orört av den turism som dränkt andra länder. Två pinnande västerlänningar tycks återigen vara ett vinnande koncept i Asien. Vart man än vänder sig så bemöts man oftast av lika trevligt  sällskap som en själv har att erbjuda på ;) Vårt äventyr i Hanoi är tyvärr slut, och vi laddar nu batterierna på playan för vårt kommande resmål, Ho Chi Mihn!

 

Vi är nu strandsatta i Nha Trang ett par dagar innan vår resa fortsätter igenom Södra Vietnam. Hoppas sidorna i passet räcker för några stämplar till innan vi åker tillbaka hem! Tiden här går snabbt, och vi med den.

På återseende.

 

Hanoi

Hanoi

Sleeper buss (27 timmar) 

Sleeper buss (27 timmar) 

Halong Bay

Halong Bay

Chiang Rai Monkey Cave (Thailand) 

Chiang Rai Monkey Cave (Thailand) 

Slowboat till Luang Prabang

Slowboat till Luang Prabang

Rundtur på en kaffe farm

Rundtur på en kaffe farm

Hanoi

Hanoi

Halong Bay

Halong Bay

Nha Trang (Södra Vietnam) 

Nha Trang (Södra Vietnam) 

Oliwer SvenssonComment